CONFLICTUL MUNCĂ-FAMILIE LA ANGAJAŢII DIN REPUBLICA MOLDOVA: REPERE METODOLOGICE ŞI REZULTATE PRELIMINARE - USM ADMIN (Moldova State University, 2017)
În prezentul studiu ne-am propus să analizăm rezultatele unui studiu privind percepţiile cu referire la conflictul muncă- familie, suportul organizaţional, epuizarea emoţională şi satisfacţia de viaţă la angajaţii din Republica Moldova. Respectiv, vom propune pentru discuţie metodologia pentru studiul conflictului muncă-familie, adaptată şi validată în cadrul pro- iectului "Interferenţe dintre viaţa profesională şi cea privată. Aspecte interculturale, experienţe locale şi strategii de intervenţie", prezentând o parte din aceste scale: Scala de percepţie a suportului organizaţional; Scala privind conflictul muncă-familie; Scala privind epuizarea emoţională şi Scala privind percepţia satisfacţiei de viaţă. Rezultatele cercetării arată că în ambele loturi examinate de noi nu există diferenţe semnificative privind percepţia conflictului şi a suportului organizaţional. Diferenţe se atestă în ceea ce priveşte epuizarea emoţională, femeile resimt un nivel mai înalt al epuizării emoţionale maxime, comparativ cu bărbaţii, deşi ambele grupuri reflectă în egală măsură scoruri medii ale epuizării emoţio- nale. Referitor la percepţia satisfacţiei de viaţă, subiecţii de gen masculin manifestă un nivel puţin satisfăcut cu tendinţe spre puţin nesatisfăcut, comparativ cu cei de gen feminin care manifestă un nivel satisfăcut cu tendinţe spre satisfăcut. Cuvinte-cheie: conflict muncă-familie, gender, epuizare emoţională, suport organizaţional, satisfacţie de viaţă.