Henri de Lubac, Pismo Święte w Tradycji Kościoła, - Marek Wójtowicz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
W Wydawnictwie WAM ukazała się w 2008 roku kolejna książka kardynała Henri de Lubaca SJ (1896-1991), należącego do grona najwybitniejszych teologów XX wieku: Pismo Święte w Tradycji Kościoła. Autor zajmuje się w niej tematem duchowej interpretacji Pisma Świętego. Zagadnienie to zawsze go interesowało, a zajął się nim głównie w dwóch dziełach: Histoire et Esprit (1950), książce poświęconej egzegezie Orygenesa, a następnie w 4-tomowym dziele Exégèse médiévale (1959-1964). Przedstawił w nim rozwój i historię egzegezy średniowiecznej. Książki te spotkały się z wielkim uznaniem, ale ze względu na swoją obszerność i specjalistyczny język były mało dostępne dla ogółu osób zainteresowanych tą tematyką. Właśnie z tej potrzeby udostępniania specjalistycznych dzieł zrodziła się niniejsza książka, Pismo Święte w Tradycji Kościoła. W języku francuskim ukazała się ona w 1966 roku. Henri de Lubac umieścił w niej najważniejsze rozdziały ze wspomnianych wyżej dzieł. Odpowiedział w ten sposób na pilną potrzebę duchowej odnowy egzegezy i teologii Kościoła po Soborze Watykańskim II. Sobór ten, zwłaszcza w Konstytucji o BożymObjawieniu Dei Verbum, przypomniał, iż duszą teologii powinno być rozważanie nad Pismem Świętym.