Порівняння інтегральних показників серцево-судинної, автономної нервової системи й фізичної працездатності між тхеквондистами та боксерами високого класу - Євген Леонідович Михалюк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Мета роботи - визначити й порівняти інтегральні показники серцево-судинної, вегетативної нервової системи та фізичної працездатності між тхеквондистами й боксерами високого класу. Обстежено 223 спортсмени високого класу, із них 96 - тхеквондисти (14 - майстри спорту міжнародного класу (МСМК), 25 - майстри спорту (МС), 57 - кандидати в майстри спорту та спортсмени 1 розряду (КМС-1 розряд) і 127 - боксери (11 - МСМК, 26 - МС, 90 - КМС-1 розряд). Застосовували методи аналізу ВСР, центральної гемодинаміки й фізичної працездатності (PWC170, PWC170/кг). У тхеквондистів рівня МСМК, порівняно з боксерами аналогічної кваліфікації, переважає парасимпатичена ланка АНС, менше ЧСС. У тхеквондистів рівня МС - превалювання симпатичних впливів ВНС. Отримані дані порівняння інтегральних показників між тхеквондистами й боксерами однієї кваліфікації свідчать, що ідентичний тренувальний процес та аналогічні фізичні якості, які при цьому розвиваються, однаково впливають на їхній функціональний стан.