ASPECTE PRIVIND CONTRACEPŢIA ŞI SĂNĂTATEA REPRODUCERII LA ADOLESCENTELE OBEZE - Laura-MihaelaTrandafir; Madalina Ionela Chiriac; Oana Teslaru; Ingrith Miron; Oana Chirila; Smaranda Diaconescu (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Sarcinile nedorite reprezintă o problemă serioasă a morbidităţii în anii adolescenţei, utilizarea contraceptivelor fiind un element de prevenţie la această vârstă. Adolescentele obeze tind să folosească mai puţin metode contraceptive decât cele cu o greutate normală, excesul de greutate fiind des folosit ca motiv pentru neutilizarea metodelor contraceptive. Acestea au o probabilitate crescută de a avea sarcini nedorite asociate cu toate riscurile gravidităţii şi naşterii la o vârstă fragedă, având totodată nevoie de metode mai sigure şi eficiente de contracepţie. Scăderea numărului de sarcini la această categorie este o prioritate a sănătăţii publice şi impune detectarea adolescentelor aflate în categoria de risc. Deşi există opinii împotriva contracepţiei din cauza efectelor adverse, Organizaţia Mondială a Sănătăţii promovează ideea că adolescenţii pot utiliza orice metodă de contracepţie datorită avantajului de a preveni sarcinile nedorite, care depăşeşte riscurile utilizării lor.