Comparative Characteristics of Functional Capability of 11-12 year-old Swimmers Connected with Their Gender and Possibilities of Its Improvement - Victoria Golovkina; Svetlana Salnukova (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
W początkowym okresie długofalowego treningu pływaków i pływaczek należy uwzględnić wydolność czynnościową zawodników związaną z wiekiem. Poprawę umiejętności młodych pływaków i pływaczek należy osiągać poprzez zintegrowane podejście do sprawności fizycznej. W artykule przedstawiono wyniki badań wydolności w aerobiku i anaerobiku jedenasto- i dwunastoletnich pływaków i pływaczek w warunkach maksymalnego zużycia tlenu (VO2max), maksymalnego zewnętrznego wysiłku przy pracy mechanicznej przez 10 s (VanT10), 30 s (VanT30), 60 s (MKMMD). W celu uzasadnienia praktycznych korzyści zastosowania metody przerywanego treningu w warunkach hipoksji (interwal hypoxic training) z elementami aquafitnessu w cyklu treningowym jedenasto- i dwunastoletnich pływaków i pływaczek konieczne jest zbadanie wskaźników przygotowanej wydolności czynnościowej jedenasto- i dwunastoletnich pływaków i pływaczek, w zależności od ich płci. Stwierdzono, że - według Y.P. Pyarnata - poziom wydajności organizmów chłopców można określić jako "dobry", a dziewcząt jako "doskonały". Elementy aquafitnessu oraz przerywanego treningu w warunkach hipoksji zaleca się stosować w celu poprawienia wydolności aerobicznej i anaerobicznej pływaków i pływaczek w początkowym etapie treningu podstawowego.