تأثیر ترکیب ورمی کمپوست‌های مختلف بر جوانه‌زنی و وضعیت فیزیولوژیکی گیاه ترتیزک - مهین کاربر قریه حصار; حسین علیدادی; نورعلی نیکروح (Mashhad University of Medical Sciences, 2017)
زمینه و هدف: استفاده از ورمی کمپوست از جایگاه ویژه‌ای در کشاورزی برخوردار است. این امکان وجود دارد که گیاهان زراعی نسبت به کود تهیه شده در مراحل اولیه رشد حساس باشند، لذا مطالعه‌ حاضر با بررسی تأثیر جوانه زنی و وضعیت فیزیولوژیکی گیاه ترتیزک با استفاده از ترکیب ورمی کمپوست‌های مختلف انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه به بررسی اثر جوانه زنی گیاه ترتیزک (شاهی) با استفاده از عصاره ورمی کمپوست با درصد حجمی 0، 15، 30 و 45 درصد حجمی از ورمی کمپوست تهیه شده از فضولات گاو، زباله میوه، کاغذ، خاک اره و برگ توسط کرم خاکی Eiseniafoetida پرداخته شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 11/5) و آزمون واریانس یک طرفه(One-way ANOVA) و دوطرفه(Two-way ANOVA) انجام گرفت. میزانp  کمتر از 0/05 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، درصدهای حجمی متفاوت در رشد گیاه ترتیزک مؤثر بودند. میانگین رشد در درصد حجمی 30 نسبت به درصد حجمی 15 و 45 اختلاف معناداری داشت و کمتر از آن‌ها بود. سطح 15 درصد حجمی تهیه شده از کود ورمی کمپوست تولیدی، جهت رشد گیاه و جوانه زنی سطح مناسبی می‌باشد. نتیجه‌گیری: کود ورمی کمپوست ترکیبی تهیه شده   با درصد حجمی  15 درصد می‌تواند نقش مؤثری در افزایش کارایی تولید گیاه ترتیزک داشته باشد.