Ośrodki jazdy konnej w Polsce - stan obecny i uwarunkowania rozwoju w przyszłości (na przykładzie Warszawy i regionu Mazowsze) - Anna Pawlikowska-Piechotka; Natalia Łukasik (Jan Długosz University in Częstochowa, 2020)
Tematem artykułu jest prezentacja stanu obecnego oraz uwarunkowań dalszego rozwoju jeździectwa w regionie Mazowsza, potencjałów i najistotniejszych barier uczestnictwa, a także możliwości znoszenia ograniczeń oraz działań na rzecz upowszechnienia sportu i rekreacji jeździeckiej. Jest to jeden z wątków tematycznych wieloletnich i wieloetapowych badań przeprowadzonych  w wybranych ośrodkach jeździeckich w Warszawie i gminach sąsiednich (w latach 2008-2019). Badania teoretyczne i terenowe (empiryczne) na temat oferty ośrodków jeździeckich w warunkach miejskich (Warszawa) i podmiejskich (gminy sąsiednie) były podjęte w ramach wieloletnich i wieloetapowych projektów statutowych ds.-144, ds.-300 oraz ds.-316, realizowanych na Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Dorobkiem wątku tematycznego badań na temat sportowej i rekreacyjnej jazdy konnej była rozprawa doktorska autorstwa dr Natalii Łukasik 'Społeczne i kulturowe uwarunkowania rozwoju jeździectwa w Warszawie i gminach sąsiednich' (promotor prof. Anna Pawlikowska-Piechotka), obroniona na Wydziale Wychowania Fizycznego AWF w Warszawie. Niniejszy artykuł prezentuje zarys założeń badań, uzyskane rezultaty na podstawie analizy uporządkowanego materiału badań oraz wysunięte syntetyczne wnioski końcowe.