Аналіз організаційної структури управління системи фізичної підготовки Збройних сил України - Yevhen Anokhin; Serhii Romanchuk; Viacheslav Afonin; Orest Loiko; Andriy Petruk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Незважаючи на автоматизацію й комп'ютеризацію бойової техніки, зміни тактики ведення війни, фізична готовність залишається важливим і невід'ємним компонентом індивідуальної бойової готовності військовослужбовців, базою для всіх інших видів готовності. Чинна система фізичної підготовки неспроможна забезпечити фізичної готовності військовослужбовців до бойової діяльності й тому потребує докорінного реформування. Мета роботи - проаналізувати структуру управління системою ФП ЗС України з позицій системного підходу та обґрунтувати можливі шляхи її реформування. Методи дослідження - аналіз і синтез наукових праць та керівних документів із проблематики, що досліджувалася. Результати. Розкрито структуру управління системою фізичної підготовки, проведено її аналіз із позицій системного підходу. Визначено, що основною проблемою управління є те, що воно здійснюються двома керівними органами різного підпорядкування, які не мають спільних цілей, між котрими відсутні взаємопов'язаність і взаємодія, оскільки вони є елементами різних, несумісних між собою систем, кожна зі своїм специфічним середовищем: для одного - бойова підготовка військ, для іншого - спорт вищих досягнень. Висновки. Чинна структура управління фізичною підготовкою Збройних сил України суперечить методології конструювання соціальних систем і неспроможна забезпечити її ефективне функціонування. Запропоновано шляхи модернізації системи управління фізичною підготовкою Збройних сил України.