KLORHEKSİDİN GLUKONATIN DEBONDİNG SONRASI BAKTERİYEMİ OLUŞUMUNA ETKİSİ - Yasin Akbulut (Selçuk University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ortodontik tedavi bitiminde yapılan debonding işlemi sonrasında kullanılan % 0.12 klorheksidin glukonat içerikli gargaranın bakteriyemi oluşumuna etkisinin araştırılmasıdır. Gereçler ve Yöntemler: Sabit ortodontik tedavi gören ve debonding endikasyonu olan hastalar arasından her grup için 15 hasta olmak üzere, hiç gargara kullanmayan (kontrol grubu) ve % 0.12 klorheksidin glukonat içerikli gargara kullanan (deney grubu) hastalar arasından toplamda 30 hasta çalışma için seçilerek 2 grup oluşturuldu. Debonding işlemi öncesinde (T0) ve debonding işleminin hemen sonrasında (T1) hastaların antekübital venlerinden kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinin kan kültür şişesine ekimi yapılarak bakteri üremesi olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Sonuçlara göre, T0'da alınan kan örneklerinin hiçbirinde bakteri üremesi olmazken T1'de alınan kan örnekleri arasında kontrol grubundaki farklı hastalarda sırasıyla Streptococcus oralis, Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius ve Streptococcus mitis üremesi olmuştur. Deney grubunda ise herhangi bir üreme tespit edilmemiştir. Kontrol grubu ile deney grubu arasındaki sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı (p<.001) bulunmuştur. Sonuçlar: Sonuç olarak kontrol grubuyla kıyaslandığında % 0.12 klorheksidin glukonat içerikli gargara istatistiksel olarak anlamlı (p<.001) bulunmuş olup, risk grubundaki hastalarda debonding işlemleri öncesinde ağız florasındaki bakteri yoğunluğunu azaltmak amacıyla kullanılabilir. Anahtar kelimeler: Debonding, Bakteriyemi, Klorheksidin glukonat