Çocuklarda mandibular foramenlerin panoramik radyograflardaki konumu ve okluzal düzlemle ilişkisi - Burak Kerem Apaydın (Selçuk University, 2020)
Amaç: Mandibular anestezi için inferior alveoler sinir blokajı (İASB) en yaygın kullanılan anestezi tekniğidir. Mandibular foramen (MF) pozisyonunun çocuğun büyüme periyodu boyunca değiştiği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaşayan 6-13 yaş arası çocuklardan alınan panoramik radyograflarda MF pozisyonunun araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, kliniğimizin arşivinden elde edilen 6-13 yaş aralığındaki toplam 150 panoramik radyograf retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Radyograflarda MF'in konumunu tespit etmek için farklı yaş gruplarında yapılan 3 lineer ölçüm karşılaştırılmıştır. Parametrik test varsayımları sağlandığında bağımsız grup farklılıklarının karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Parametrik test varsayımları sağlanmadığında ise bağımsız grup farklılıklarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Tüm ölçümlerin, Hellman sınıflamasına göre grup IIC'den, grup IVA'ya kadar ortalama değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği görülmüştür (p<0.05).Sonuçlar: Bulgularımız 7 yaş altındaki çocuklarda mental foramenin neredeyse okluzyon hizasında olduğunu ve yaş artışıyla kademeli olarak pozisyonunun, ramus üzerinde daha arkaya ve yukarıya doğru değiştiğini göstermiştir. Bu bilgi, çocuklarda daha doğru ve etkili İANB için diş hekimlerine rehber olacaktır.Anahtar Kelimeler: Çocuk Diş Hekimliği, İnferior alveoler sinir blokajı, Mandibular Foramen, Panoramik radyografi