УДОСКОНАЛЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ У КУРСАНТІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО - Вадим РЕФЕЛЬ; Іванна ГЕВЧУК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті обґрунтовано методику вдосконалення фізичної підготовленості курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (далі - НАДПСУ) на кожному із курсів навчання. Здійснено аналіз рівня та динаміки показників фізичного стану курсантів НАДПСУ та з'ясовано, що рівень фізичної підготовленості майбутніх офіцерів прикордонників упродовж навчання визначався як вищий за середній. Констатовано покращення значення індексу рівня фізичного стану курсантів на етапі вдосконалення через систематичні заняття різними формами фізичної підготовки: навчальних занять, ранково-фізична зарядка, спортивно-масова робота, фізичних тренування в процесі навчально-бойової діяльності та індивідуальних фізичних тренувань. Здійснено аналіз наукової літератури різного спрямування. Визначено, що метою фізичної підготовки є забезпечення фізичної готовності військовослужбовців до професійно-службової діяльності, а головними завданням її є: адаптація військовослужбовців ДПСУ до подальшої військової служби, постійне вдосконалення найголовніших аспектів фізичної підготовки. У викладі основного змісту статті представлено впровадження авторської методики, що дозволить підвищити ефективність системи фізичної підготовки у курсантів НАДПСУ за рахунок розвитку загальної фізичної підготовленості курсантів, формування "фундаменту", що сприятиме розвитку професійно-прикладних навичок курсантів на подальших етапах навчання, надано рекомендації щодо покращення фізичної підготовленості військовослужбовців ДПСУ. Окреслено напрямки спрямованості фізичної підготовленість у вищих військових навчальних закладах (далі - ВВНЗ ), а також доведено, що одним з основних елементів підготовки майбутніх офіцерів є забезпечення розвитку фізичних можливостей та навчання їх доцільного використання у професійній діяльності.