Психологічні основи організації позакласної роботи з української мови в контексті профільної шкільної освіти - Наталія Миколаївна Діденко (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2015)
Діденко Н. М. Психологічні основи організації позакласної роботи з української мови в контексті профільної шкільної освіти. У статті проаналізовано вікові та індивідуальні особливості учнів старших класів профільної школи, здійснено аналіз наукових праць психологів, психолінгвістів, дидактів з проблеми психічного розвитку й формування мовної особистості старшокласника під час позакласної роботи з української мови. Особливу увагу приділено теоретичному аспекту основних пізнавальних психічних процесів мислення, мовленню як основі людського мислення, структурі навчальної мотивації, інтересу як компонента навчальної мотивації.