The association of periodontal diseases with reproductive pathology - Dragos Albu; Alice Albu; Anca Dumitriu; Paula Perlea (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Introducere. Infertilitatea este o patologie cu frecvenţă în creştere, cu un impact semnificativ asupra calităţii vieţii individului, al cărei tratament continuă să aibă o eficienţă modestă. În consecinţă, abordarea globală a tuturor factorilor implicaţi în patogenia infertilităţii este importantă pentru posibila îmbunătăţire a prognosticului infertilităţii. Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) şi endometrioza sunt afecţiuni frecvent întâlnite la pacientele infertile. În ultimii ani, se acumulează date care sugerează că patologia parodontală poate fi asociată cu SOPC şi endometrioza, fiind un posibil contributor în patogenia acestor afecţiuni. De aceea, ne-am propus să efectuăm un studiu care să revizuiască literatura existentă referitor la relaţia dintre afecţiunile parodontale şi SOPC/endometrioză. Material şi metodă. Articolele publicate în bazele de date Pubmed, Google Scholar şi Web of Science Core Collection au fost revizuite. Au fost incluse doar articolele publicate în limba engleză până în iulie 2019. Am utilizat pentru căutare următoarele cuvinte cheie: afecţiuni parodontale, endometrioză, sindromul ovarelor polichistice. Rezultate. Asocierea dintre endometrioză şi afectarea parodontală a fost analizată în două studii care au arătat o asociere semnificativă statistic a celor două afecţiuni. Pacientele autodeclarate cu endometrioză în baza de date National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) au avut un risc cu 57% mai mare de gingivită şi parodontită comparativ cu pacientele nedeclarate cu endometrioză. Şapte studii caz-control au raportat o asociere între boala parodontală şi SOPC. Pacientele cu SOPC şi afecţiuni parodontale au avut un nivel crescut al interleukinelor proinflamatorii, al hsCRP (high sensitivity C-reactive protein) şi al matrixmetaloproteinazelor. Intervenţia terapeutică pentru SOPC sau pentru parodontite a fost asociată cu un nivel scăzut al markerilor de inflamaţie sistemică. Concluzii. Deşi studiile existente sunt puţine, datele actuale sugerează o asociere între afecţiuni parodontale şi endometrioză/SOPC. Studii ulterioare sunt necesare pentru clarificarea mecanismelor responsabile pentru această asociere, cu posibile implicaţii terapeutice pozitive asupra tratamentului infertilităţii asociate acestor afecţiuni.