Bireysel Çalgı Keman Derslerinde Çevrilmiş Öğrenme Modelinin Uygulanması - Gülşah SEVER (Anı Publishing, 2014)
Bu araştırma, çevrilmiş öğrenme (flipped learning) modelinin bireysel derslere uygulandığı bir durum çalışmasıdır. Çevrilmiş öğrenme, sınıf içi zamanın kalitesinin arttırılması amacıyla oluşturulmuş öğrenci merkezli bir aktif öğrenme modelidir. Bu araştırmanın amacı bireysel çalgı keman dersinde çevrilmiş öğrenme modelinin uygulamasına ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Bu amacın alt yapısını oluşturmak için modelin bireysel çalgı keman derslerine nasıl uyarlanacağı ve derslerde kullanılacak videoların içeriğinin nasıl oluşturulacağı da tartışılmıştır. Çevrilmiş öğrenme araştırmaları bu araştırmaya dek kimya, fizik ve bilgisayar alanlarında ağırlıklı olmak üzere toplu sınıf dersleri üzerinde yapılmıştır. Bu araştırma çevrilmiş öğrenmeyi müzik ve keman eğitimi alanına taşıyarak bireysel dersler özelinde tartışan ilk araştırma olması açısından önemlidir. Kırmızı Buğday Türküsü için araştırmacı tarafından hazırlanan video sağlık sorunları nedeniyle bireysel çalgı keman dersine devam edemeyen öğrenciye izletilmiş, yapılan uygulama dersinden sonra öğrencinin görüşleri alınıp içerik analizi yapılarak raporlaştırılmıştır. Buna göre bireysel çalgı keman derslerinde çevrilmiş öğrenme yönteminin kullanılması zaman kazandırmış, öğretimin daha kapsamlı ve planlı hale getirilmesini sağlamış, performans kaygısını azaltarak öğrencinin kendini 'rahat' hissetmesine ve video sonrası derste üst düzey becerilere odaklanılmasını sağlayarak dersin daha verimli hale gelmesine yardımcı olmuştur.