Morfolosko-anatomski karakteristiki na koren i herba od Eryngium campestre L. (Apiaceae) - Flurim Nebija; Gjose Stefkov; Marija Karapandzova; Biljana Bauer Petrovska; Svetlana Kulevanova (University Ss Cyril and Methodius in Skopje, Faculty of Pharmacy and Macedonian Pharmaceutical Association, 2006)
Izvrseno e proucuvawe na morfolosko-anatomskata gradba na korenot i herbata od rastenieto Eryngium campestre L., Apiaceae. Definirani se elementite sto se znacajni za identifikacijata na drogata: kaj listovite debela kutikula, mezofil so izolateralna gradba, so palisadno tkivo na gornata i dolnata strana na listot i so mnogu reduciran sungerest parenhim; karakteristicen raspored na mehanicko kolemhinsko tkivo, osobeno vo listovite, karakteristicni nabori na kutikulata na listovite. Vo prasokot od herbata se izdvojuvaat fragmenti od traheite so specificni prstenesti nabori, delovi od epidermisot so stomite, druzi i kolenesti mehanicki vlakna so specificna forma. Kaj korenot i kaj stebloto karakteristicni se sekretornite kanali i prisustvoto na golemi kolicini na druzi od kalcium oksalat. Dopolnitelno, kaj korenot se zabelezuva tipicen raspored na tkiva sto e karakteristicen za sekundarna gradba na koren, so srcevinski zraci vo drvoto i vo korata, mlecni cevki, peridermis na periferija, karakteristicen raspored na sprovodni snopcinja i golem broj druzi, osobeno vo drvoto. Vo prasokot od korenot se izdvojuvaat fragmenti od trahei so spiralni zadebeluvanja, fragmenti od peridermisot i od plutata, delovi od parenhimot na korata so druzi i poedinecni druzi.