Оптимізація форм навчальної діяльності на уроці музики як умова розвитку творчої активності молодших школярів - Guan Chuang (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У статті розглядається проблема оптимізації форм навчальної діяльності молодших школярів на уроці музики як умова розвитку їх творчої активності. Творча активність-це прагнення до застосування нових прийомів у вирішенні поставленого завдання, пошук шляхів подолання ускладнень, потреба внесення елементів новизни в засоби виконання завдання. Творча активність знаходиться в залежності від специфіки вікового розвитку і повною мірою визначається нею. Молодший шкільний вік особливо схильний до творчості у всіх його проявах. Доречно до даного віку під творчістю будемо розуміти таку діяльність, в результаті якої набувається щось нове, оригінальне, в тій чи іншій мірі виражає індивідуальні схильності, здібності і індивідуальний досвід молодшого школяра. Для розвитку творчої активності важливо створення педагогічних умов, що дозволяють більш повніше задовольняти інтереси і розвивати творчі здібності школярів. Однією з таких умов є використання на уроках музики різних форм навчальної музичної діяльності в їх оптимальних поєднаннях. Розкриваються поняття фронтальної, групової та індивідуальної роботи як форми навчальної діяльності молодших школярів на уроці музики. Під формою навчальної діяльності розуміється певним чином впорядкована структура навчально-музичної діяльності школярів, обумовлена цілями, завданнями, логікою і методами музичного навчання і виховання на кожному конкретному етапі процесу навчання.