Katetrová ablace pro fibrilaci síní a spektrální analýza variability srdeční frekvence Catheter ablation for atrial fibrillation and spectral analysis of heart rate variability - Esseid Gaddur; Michal Botek; Filip Pavlík; Iva Řehová; Martin Fiala; Aleš Jakubec; Pavel Stejskal; Eva Vlčková (Palacky University, 2005)
Cílem studie bylo zkoumání vlivu katetrové ablace na parametry spektrální analýzy (SA) variability srdeční frekvence (HRV). Krátkodobý záznam SA HRV byl snímán u skupiny 22 pacientů s paroxysmální fibrilací síní (FS) ve věku 53,69 ± 11,95 let (20 mužů a 2 ženy), u kterých byla provedena cirkumferenční katetrová ablace (KA). Měření probíhalo ve třech polohách (leh-stoj-leh), za standardizovaných podmínek, ráno před KA a jeden den po KA. K vyhodnocení výsledků byla použita jak standardní, tak nová metodika hodnocení SA HRV pomocí komplexních ukazatelů. Po KA pro FS došlo ke zvýšení srdeční frekvence (SF) a zhoršení většiny jednotlivých i komplexních ukazatelů. Tento nález svědčí o redukci aktivity obou větví autonomního nervového systému. Protože snížení aktivity vagu je výraznější, posouvá se sympatovagová rovnováha mírně směrem k sympatiku. The results of a short term recording of spectral analysis (SA) of heart rate variability (HRV) in 22 patients with paroxysmal atrial fibrillation (aged 53.69 ± 11.95; 20 male and 2 female) in whom circumferential catheter ablation (CA) was done are presented in this article. Measurement was done in the morning before CA and one day after CA. A standard orthoclinostatic test in three positions (supine–standing–supine) was used. The influence of catheter ablation on SA HRV was identified by standard and complex parameters (Stejskal, Šlachta, Elfmark, Salinger, &Gaul-Aláčová, 2002). After CA, heart rate increased and almost all individual and complex indexes decreased. This finding gives evidence of reduction of activity in both branches of the autonomous nervous system. Vagal activity reduction was larger, so the sympathovagal balance shifts towards sympathicus.