Mjesto i uloga učesnika odgojno-obrazovnog procesa u savremenom kurikulumu škole - Semko Lozić (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Cilj ovog rada odnosi se na određivanje uloga različitih učesnika/sudionika u odgojno-obrazovnom procesu. Kako je cilj svakog kurikuluma da školu učini kvalitetnijom, određivanje ovih uloga je važan dio rada na kurikulumu,jer od toga zavisi koliko i kako će se kvalitetno kurikulum provoditi, a i cjelokupni kvalitet odgojno-obrazovnog rada i nastavnog procesa škole. Da bi se ostvario cilj ovog rada potrebno je realizovati dva zadatka, tj. odrediti koji sve učesnici odgojno-obrazovnog procesa mogu obavljati neku ulogu u stvaranju provedbi i vrednovanju novog savremenog kurikuluma, te bliže odrediti ulogu svakog od njih. U radu se najprije polazi od poimanja kurikuluma, zatim se približavamo sagledavanju kurikuluma škole, više nego kurikuluma nastave koji je jedan manji dio kurikuluma škole. Posebno se razrađuju uloge samo nekih učesnika/sudionika odgojnog obrazovnog rada u školi, bilo posrednog ili neposrednog počev od direktora škole, nastavnika, članova pedagoško-psihološke službe, pedagoga, učenika i roditelja. U razradi tih područja ne govori se o poznatim ulogama, već samo o onima koje proizilaze iz specifičnosti poimanja kurikuluma kao cjelokupnog djelovanja, a posebno savremenog kurikuluma škole. Osnovu tih razrada čine pozitivna međunarodna iskustva, naučne i stručne rasprave o njihovim ulogama,kao i lično razmišljanje o njihovoj ulozi u odnosu na specifičnosti naše škole, društva i savremenog kurikuluma.