УПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ: ДОСВІД США - Надія МОРОЗ; Валентина ГРІШКО-ДУНАЄВСЬКА; Анжела ПЕТРАШ; Ірина БЕЦ; Юрій БЕЦ; Наталія КАЛИНЮК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті розглянуто особливості впровадження сучасних підходів до професійної іншомовної підготовки офіцерів-прикордонників у відомчих закладах освіти українського прикордонного відомства на основі аналізу особливостей розробки та реалізації програми іншомовної підготовки правоохоронців у федеральному правоохоронному навчальному центрі США, який є найбільшим у США постачальником освітніх послуг для правоохоронних органів і проводить базову підготовку та підвищення кваліфікації для понад 90 організацій і правоохоронних органів США та інших країн. Виявлено, що FLETC було засновано на основі моделі голістичного консолідованого навчання, завдяки тому, що багато правоохоронних агентств роблять вклад у розвиток системи навчання одного закладу освіти. Особливу увагу викликає 80-годинна програма навчання іспанської мови за принципом занурення, яка допомагає правоохоронцям не тільки оволодіти мовою на базовому рівні, а й розуміти іспанську культуру. Студенти вивчають граматику іспанської мови та професійно-орієнтовані терміни і фразеологічні одиниці. Крім того, програма розроблена для ознайомлення студентів із виразами для ведення слідства та арешту, а також із лексикою вуличного сленгу іспанської мови. Основна увага приділяється вмінню керувати ситуацією за допомогою фраз, призначених для нейтралізації потенційно небезпечних ситуацій. Студенти беруть участь у виконанні практичних вправ на основі сценаріїв, за участю іспаномовних запрошених акторів, також перевіряються їх уміння подавати команди та проводити арешт іспанською під час конфліктних ситуацій.