Dialog kulturowy - Stanisław Obirek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Mówiąc, że dzisiejsza sytuacja kulturowa i duchowa człowieka jest niezmiernie złożona i naznaczona głębokim kryzysem, zapewne nie dokonam wielkiego odkrycia. W debacie nad kondycją współczesnego człowieka uczestniczy również chrześcijaństwo, w tymKościół katolicki. Uważny obserwator, słuchacz i czytelnik katolickich mediów dostrzeże z łatwością ogromną rozpiętość ideowych propozycji (inaczej postrzegają swoje zadania katolicy w Japonii czy w Indiach, gdzie stanowią znikomy procent ogółu społeczeństwa, inaczej w demokracjach zachodnich, a inaczej w krajach postkomunistycznych czy w prawosławnej Rosji). Moim zamiarem jest próba odpowiedzi na temat możliwości dialogu ze współczesnym światem w duchu Soboru Watykańskiego II, jak i dokumentów Magisterium Kościoła w okresie posoborowym. Nie muszę dodawać, że ważne miejsce w tej debacie zajmuje nauczanie papieża Jana Pawła II.