Kadın Sağlık Personelinin Servikal Kansere Yönelik Algıları ve Bunu Etkileyen Faktörler - Fatma Ersin; Aygül Kıssal; Perihan Polat; Benan Düzgün Koca; Menekşe Erdoğan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2016)
Amaç: Çalışma kadın sağlık personelinin serviks kanserine yönelik algılarını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup, Mayıs-Ağustos 2014 tarihleri arasında iki hastanede 314 kadın sağlık personelinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler anket formu ve Servikal Kanserin Erken Tanısına Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Analizler; SPSS 16,0 paket programında yüzdelik, ortalama, student-t test ve tek yönlü varyans analizi olarak yapılmıştır. Çalışma için etik kurul, ilgili kurum ve çalışmaya katılan bireylerden izinleri alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,74 ± 6,9'dur. Bu sağlık çalışanlarının %28,4'ü pap smear testi ve %14,7'si düzenli jinekolojik muayene yaptırmıştır. Serviks kanserine duyarlılık algısı orta 26,87 ± 4,56 , ciddiyet ve yarar algısı düşük 19,23 ± 4,80 , ve engel algısı ise yüksek düzeyde 21,72 ± 4,84 bulunmuştur. Kadın sağlık çalışanlarının jinekolojik muayene olma ve cinsel yolla bulaşıcı hastalık geçirme durumunun ciddiyet algısı; eğitim, medeni durum, gelir, düzenli jinekolojik muayene olma ve pap smear test yaptırma gibi faktörlerin engel algısı; gelir, menopoza girme durumunun ise yarar algısı üzerinde etkili faktörler olduğu saptanmıştır p > 0,05 . Sonuç: Çalışmanın sonucu kadın sağlık çalışanlarının pap smear testini yaptırma düzeylerinin çok düşük, serviks kanseri algılarının ise yetersiz olduğunu göstermektedir. Sağlık çalışanlarının özellikle engel algılarının azaltılması ve yarar algılarının artırılmasına yönelik eğitim programlarının hazırlanıp, etkinliğinin analitik ve deneysel çalışmalarla değerlendirilmesi yararlı olabilir