Karių organizmo atsakas atliekant žygį aukštos temperatūros aplinkoje - Renaldas Sipavičius; Irina Ramanauskienė; Albertas Skurvydas; Laura Daniusevičiūtė; Vitas Linonis; Lina Barsienė (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti aukštos aplinkos temperatūros poveikį karių organizmui atliekant specialųjį žygį. Buvo tiriami ﬁ ziškai aktyvūs (n = 12), 19,5 ± 1,5 metų kariai (vyrai). Jų ūgis - 181,5 ± 4,4 cm, kūno masė testavimo metu - 76,0 ± 7,1 kg. Kariai atrinkti taikant atsitiktinės atrankos metodą. Tyrimo protokolas aptartas ir patvirtintas Kauno regioniniame biomedicininių tyrimų etikos komitete (protokolo Nr. BE-2-443). Tyrimas atliktas Ruklos karinėje įguloje. Tiriamieji prieš eksperimentą buvo supažindinti su jo eiga. Oro temperatūra viso tyrimo metu pastovi (25-27ºC). Prieš specialųjį žygį buvo matuojama oralinė ir rektalinė kūno temperatūra, širdies susitraukimų dažnis, sistolinis ir diastolinis kraujo spaudimas, centrinės nervų sistemos funkcinė būklė. Atlikdami specialųjį (20 min) žygį, kariai turėjo įveikti 2 km trasą su įvairiomis kliūtimis (lipimais ir nusileidimais 6 m aukščio sienele, lindimu 500 m apkasu, nusileidimais virve nuo vienos upės kranto iki kito, pataikymu į taikinį). Specialiojo žygio metu kariai 5, 10 ir 15 minutę turėjo įvertinti savo šiluminę jauseną ir šiluminį komfortą. Iš karto po žygio, praėjus 2, 5, 10 ir 30 min po jo buvo matuojamas širdies susitraukimų dažnis, sistolinis ir diastolinis kraujo spaudimas. Oralinė temperatūra išmatuota iš karto po žygio ir praėjus 5, 10, 30 min po jo. Rektalinė temperatūra buvo matuojama iš karto po žygio. Centrinės nervų sistemos funkcinė būklė registruota praėjus 3 min po žygio. Vertinant širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklių kaitą nustatyta, kad širdies susitraukimų dažnis ir sistolinis kraujo spaudimas, lyginant su ramybės būsena, reikšmingai padidėjo (p < 0,05). Iki 15 minutės vidutiniai šiluminės jausenos ir komforto vertinimo rodikliai padidėjo nuo šiek tiek šilta ir šiek tiek nepatogu iki karšta ir labai nepatogu (p < 0,05). Tarp šių rodiklių nustatytas stiprus koreliacinis ryšys (r = 0,99; p < 0,001). Šiuo tyrimu nustatyta, kad atliekant specialųjį žygį aukštos temperatūros aplinkoje vertinti širdies ir kraujagyslių sistemos, oralinės ir rektalinės kūno temperatūros, šiluminės jausenos ir šiluminio komforto bei centrinės nervų sistemos funkcinės būklės rodikliai rodo karių centrinį nuovargį. Raktažodžiai: kariniai įgūdžiai, aukšta aplinkos temperatūra, centrinis nuovargis.