Bruksizmin tanısı, tedavisi ve görüntülenmesi üzerine yeni görüşler - Melda Mısırlıoğlu; M.zahit Adışen; (yardımcı) (Ankara University, 2012)
Bruksizm üzerine 1900'lü yÕllardan günümüze kadar yapÕlan birçok çalÕúma olmasÕna ra÷- men bruksizmin etiyolojisi ve patolojisi henüz açÕklÕk kazanmamÕútÕr. Bugün genel olarak kabul edilen görüú uyku bruksizminin morfolojik faktörlerden ziyade çene-yüz fonksiyonlarÕ ve uyku ile ilgili iúlemleri yürüten santral ve otonom sinir sistemindeki bozukluklardan ileri geldi÷i yönündedir. Bruksizmin nedeni tam olarak anlaúÕlamadÕ- ÷Õ için efektif bir tedavi uygulamak ço÷u zaman zor olmaktadÕr. Bu noktada diú hekiminin temel görevi farmakolojik, psikolojik ve dental yönlerden hastanÕn úikayetlerini azaltmak ve çene-yüz bölgesindeki yapÕlarÕ gelecek zararlardan korumaktÕr. AraútÕrmacÕlar úu andaki bilgi düzeyi ile bruksizmin tedavisinde okluzal apareylerle beraber biliúsel-davranÕúsal yöntemlerin en uygun yaklaúÕm oldu÷unu bildirmektedirler. Bu derlemede güncel olarak bruksizm ile ilgili yapÕlmÕú çalÕúmalar ÕúÕ÷Õnda bu kompleks parafonksiyonun nedenleri, görüntülenmesi ve tedavisini de÷erlendirmeyi amaçladÕk.