Коморбідність бронхіальної астми та алергічного риніту за його альтернативного перебігу в дітей шкільного віку - О.К. Koloskova; S.I. Tarnavska; Ye.P. Ortemenka; V.S. Khilchevska; O.O. Shakhova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Дослідження коморбідності бронхіальної астми (БА) та алергічного риніту (АР) у дітей дасть змогу розширити уявлення про патогенетичні механізми найбільш актуальних алергічних захворювань у дітей. Мета - для оптимізації персоніфікованої протизапальної терапії хворих із коморбідністю БА та АР дослідити окремі клініко-параклінічні особливості за альтернативного перебігу АР у школярів. Матеріали та методи. Проведено комплексне клініко-параклінічне обстеження 66 хворих на БА дітей шкільного віку із супутнім АР. Залежно від перебігу АР пацієнтів розподілено на 2 групи: І група - 34 дитини, які хворіють на БА та інтермітуючий АР (середній вік - 13,4±0,8 року, частка хлопчиків - 70,5%), ІІ група - 32 хворі на БА, які мають ознаки персистуючого перебігу АР (середній вік - 12,1±1,1 року (p>0,05), частка хлопчиків - 81,2% (p>0,05). Діагноз БА та АР встановлено відповідно до сучасних вимог. Усім дітям проведено дослідження лабільності бронхів шляхом оцінки їх реакції на дозоване фізичне навантаження та інгаляцію β2-адреноміметика короткої дії (200 мкг сальбутамолу) з наступним обчисленням показника лабільності бронхів як суми компонентів - індексу бронхоспазму та індексу бронходилатації. Результати. У пацієнтів із персистуючим АР визначався тяжчий та гірше контрольований перебіг БА зі зростанням ризику у 3 рази. За показниками вихідного спірографічного обстеження встановлено, що в пацієнтів з інтермітуючим АР утричі частіше реєструвалися показники ОФВ1<80%, а також зростали шанси виразної лабільності дихальних шляхів як на рівні бронхів дрібного калібру, так і за показниками середньої об'ємної швидкості видиху. Висновки. Коморбідний перебіг БА та інтермітуючого АР у дітей супроводжувався нижчими шансами втрати контролю над захворюванням поряд із вищою вірогідністю розвитку неспецифічної гіперреактивності дихальних шляхів. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.