بررسی ارتباط غلظت هموگلوبین و شاخص توده بدنی مادر در بارداری با وزن هنگام تولد نوزاد - سوسن سلیمی; بابک نخستین; راحله عالی جهان; صادق حضرتی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: میزان وزن کم هنگام تولد در تک قلوئی و چند قلوئی در تمام نژادها 7/7% گزارش شده است. حدود 56% زنان باردار در کشورهای در حال توسعه، 18% در کشورهای توسعه یافته و 80% در جنوب آسیا کم خونی دارند. همچنین نتایج مطالعات در مورد تأثیر غلظت هموگلوبین مادر بر وزن هنگام تولد نوزاد متفاوت و ضد و نقیض می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط غلظت هموگلوبین و شاخص توده بدنی مادر در بارداری با وزن هنگام تولد نوزاد انجام شد. روش کار: در این مطالعه تحلیلی مقطعی، پرونده تمامی مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اردبیل (6685 پرونده) که در سال 1388 زایمان کرده بودند، مورد بررسی قرارگرفت. زایمان های دوقلوئی، نوزادان مرده متولد شده، زایمان زودرس، زنان سیگاری، مادران با بیماری های مزمن پیشرفته و مسمومیت بارداری از مطالعه خارج شدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه16) و آزمون های آماری همبستگی پیرسون، آزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیز واریانس چند طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: ارتباط معنی داری بین میزان غلظت هموگلوبین مادر در سه ماهه اول و سوم بارداری با وزن زمان تولد نوزاد مشاهده نشد (p=0/33 و p=0/98). در میانگین وزن نوزادان بر حسب هموگلوبین طبقه بندی شده در گروه های مختلف شاخص شاخص توده بدنی نیز تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p=0/25). بین سن مادر و سن پدر با وزن تولد ارتباط معنی داری مشاهده شد (p