تاثیر یک دوره برنامه تمرینی یوگا بر توجه دیداری و شنیداری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه همراه با بیش فعالی - ایوب هاشمی; الهه عرب عامری; حمیده عبدل زاده (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف اختلال نقص توجه/بیش فعالی، از شایعترین اختلالهای روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است. مبتلایان در حوزههای مختلف مشکل دارند، مانند اختلال در نقص توجه دیداری و شنیداری که نقش مهمی در فعالیتهای روزمره زندگی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تمرین یوگا بر توجه دیداری و شنیداری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه همراه با بیشفعالی صورت گرفت. مواد و روش ها در پژوهش حاضر 30 دانشآموز پسر 6 تا 7 ساله از مدارس ابتدایی شهر شیراز به کمک پرسشنامه علائم مرضی کودک-4 (CSI-4) و بر اساس ملاکهای تشخیصی DSM-IV به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و به طور تصادفی در ۲ گروه)تجربی و کنترل (قرار گرفتند. گروه تجربی (15n=)، تمرینات منتخب یوگای تدوینشده دریافت کردند. مدت زمان مداخله 12 جلسه (4 هفته و هر هفته 3 جلسه) یک ساعته بود. گروه کنترل (15n=) هیچگونه مداخلهای دریافت نکرد. آزمودنیهای دو گروه قبل و بعد از مداخله به وسیله آزمون عملکرد پیوسته ارزیابی (CPT) شدند. روش آماری مورد استفاده برای تحلیل یافتهها، آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره بود. یافته ها نتایج نشان داد که تمرینات یوگا در مقایسه با گروه کنترل توانستند در حد معناداری توجه دیداری (002/0P=) و شنیداری (003/0P=) کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه همراه با بیشفعالی را افزایش دهند. نتیجه گیری میتوان نتیجه گرفت که عملکرد توجه کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه همراه با بیش فعالی به کمک تمرینات یوگا بهبود مییابد.