Ефективність лікування трубно-перитонеального безпліддя в жінок репродуктивного віку - T.G. Romanenko; P.F. Shaganov (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - оцінити ефективність лікування пацієнток із безпліддям і трубно-перитонеальними спайками на основі аналізу віддалених результатів лікування (настання маткової вагітності). Матеріали та методи. Обстежено 132 жінки з трубно-перитонеальним безпліддям, яких поділено на дві групи: до основної (І групи) увійшли 68 пацієнток до і після оперативної лапароскопії, які отримували запропонований нами алгоритм; до ІІ групи (порівняння) - 64 пацієнтки до і після оперативної лапароскопії, які отримували загальноприйняті лікувально-профілактичні заходи. Проведено спостереження за станом прооперованих жінок протягом року: 62 пацієнтки І групи та 57 пацієнток ІІ групи. Оцінено частоту настання вагітності після лікування за такі періоди: до 6 місяців і від 6 до 12 місяців включно. Результати. З 62 жінок І групи завагітніли протягом 6 місяців 28 (45,2%) пацієнток проти 11 (19,2%) жінок ІІ групи (р<0,05), а від 6 до 12 місяців - 13 (20,9%) пацієнток проти 8 (14,1%) жінок ІІ групи (р<0,05). У 2 (3,5%) пацієнток ІІ групи вагітність була позаматкова, що можна розглядати як негативний наслідок лікування спайкового  процесу та трубно-перитонеального безпліддя в цілому. Якщо протягом року вагітність в обстежених жінок не наставала, то їм пропонували допоміжні репродуктивні технології як найефективніший метод настання вагітності. Висновки. Запропонована патогенетична профілактика рецидиву спайкового процесу в малому тазі жінок репродуктивного віку є ефективною, може обґрунтовано використовуватися і дає змогу у 2,4 раза підвищити частоту настання вагітності в перші 6 місяців післяопераційного періоду в разі І-ІІ стадії поширеності спайкового процесу. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.