Kültürel Bir İnceleme: Pedagoji ve Eğitim Belgeselleri - Ziya Toprak; Volkan Yücel (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de eğitime ilişkin belgeseller olan 3 Saat: Bir ÖSS Belgeseli, İki Dil Bir Bavul ve Çöpte Dostoyevski Buldum filmlerinin karşılaştırmasını yapmak ve özelde belgesel filmlerin geneldeyse kültürel üretimin pedagojik boyutlarını tartışmaktır. Pedagojinin kültürel çalışmalar alanında mevcut teorik çerçevesi ve sonra kültürel üretimin örnek filmler ve sinema özelinde pedagojik yönü değerlendirilecektir. Türkiye'de belgesel üretimi sınırlı olduğu için eğitim alanında belgesel üretimi neredeyse yok gibidir. Eğitim belgeselleri üzerine yapılan çalışmalar da sınırlıdır. Çalışmada ayrıca, Türkiye'de eğitim alanında çekilmiş bu nadir belgeseller, B. Nichols'ın belgesel türleri analizi açısından değerlendirilmekte ve eğitimde sinemasal pedagojinin işlev, anlam ve boyutları incelenmektedir.