Yataklı Tedavi Kurumlarında Çalışan Hemşirelerin Kültürlerarası Duyarlılıkları ile Sosyo-demografik Özellikleri ve Empati Düzeyleri Arasındaki İlişkisi - Meltem Kürtüncü; Nurten Arslan; Safiye Çatalçam; Gülşah Yapıcı; Güler Hırçın (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2018)
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin kültürlerarası duyarlılıkları ile hemşirelerin empati düzeylerini ve kültürel duyarlılıklarını etkileyebilen farklı değişkenler sosyo-demografik özellikler, çalışma süresi, çalıştığı birim, çalışma yılı gibi ve empati düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu araştırma, Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında Zonguldak ilinde bulunan iki hastanede çalışmaya katılmayı kabul eden 310 hemşire ile yapıldı. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Empatik Eğilim Ölçeği, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler SPSS 24.0 istatistik paket programında bağımsız gruplarda t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey testi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya katılanların %56,8'inin 31-39 yaş grubunda, %80,3'ünün kadın, %67,7'sinin klinik hemşiresi olarak çalıştığı ve %71,3'ünün yurt dışından gelen hastalara bakım verdiği belirlendi. Hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık ölçeği toplam puan ortalaması 85,416±10,283; empatik eğilim ölçeği toplam puan ortalaması 71,313±8,887 olarak bulundu