Kartleggingsverktøy for iatrogen abstinens hos pediatriske pasienter og verktøyenes måleegenskaper. En systematisk oversikt - Henriette Dvergsdal Holden; Knut Eiane; Marit Hegg Reime (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2022)
Bakgrunn: Abstinens i pediatrisk intensivbehandling er en alvorlig tilstand. Iatrogen abstinens (IA) ses ofte i sammenheng med nedtrapping av benzodiazepiner og/eller opioider. Tidligere forskning viser en forekomst av IA på 18-100 prosent avhengig av type kartleggingsverktøy som benyttes. For å identifisere symptomer tidlig og kunne iverksette abstinensbehandling, trenger vi valide og reliable verktøy for kartlegging av symptomer på iatrogen abstinens. Hensikt: Å identifisere verktøy som kartlegger iatrogen abstinens hos pediatriske pasienter og oppsummere hvilke måleegenskaper disse kartleggingsverktøyene har. Metode: Studien er en systematisk oversikt. Litteratursøk ble gjennomført i tre omganger, siste oppdateringssøk ble utført 14. oktober 2020. Vi brukte søkeordene pediatric, infant, child, newborn, iatrogenic, abstinence, withdrawal, opioid, opioids, benzodiazepine, assessment, score, method, tool, instrument og questionnaire. To personer har uavhengig av hverandre screenet tittel, abstrakt og fulltekst for inklusjon og kritisk vurdert inkluderte studier. Studienes kvalitet og verktøyenes måleegenskaper er kartlagt ved hjelp av COSMIN (COnsensus-based Standards for the selection of health Measurement INstrument), en internasjonal metode for å vurdere kartleggingsverktøy på bakgrunn av en standardisert taksonomi. Resultater: Det strukturerte litteratursøket resulterte i 870 funn. I tillegg fant vi åtte artikler ved screening av referanselister. Vi identifiserte åtte publikasjoner av kartleggingsverktøy for iatrogen abstinens. Publikasjonene beskriver seks ulike kartleggingsverktøy: WS, OBWS, WAT-1, SOS, Adjusted Finnegan og SOS-PD. Måleegenskapene til de inkluderte kartleggingsverktøyene er sammenfattet i en syntese. Seks av studiene beskriver verktøyets måleegenskaper og er inkludert i syntesen. WAT-1 og SOS skiller seg ut positivt med flere gode måleegenskaper for validitet og reliabilitet og de har god evidenskvalitet. Konklusjon: Vi har identifisert seks kartleggingsverktøy for iatrogen abstinens, hvorav to utpeker seg med bedre evidenskvalitet. Studier som vurderer flere måleegenskaper ved kartleggingsverktøyene anbefales for å få et sterkere evidensgrunnlag.