Sosyal medya kullanıcılarına sağlanan All-on-4 dental implant sistemi hakkındaki bilgilerin yararlılığı - Özge Özdal Zincir (Gazi University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliğinde sıklıkla tercih edilen All-on-4 dental implant sistemi hakkındaki bilgilerin yer aldığı YouTube™ videolarını inceleyerek bilgilerin yararlılığını ve içeriğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 'All-on-4 dental implant' anahtar kelimeleriyle yapılan YouTube™ video taramasında ilk 150 video izlenerek değerlendirmeye alındı. Analiz kriterlerine uymayan 70 video değerlendirme dışı bırakılarak geriye kalan 80 videonun analizi yapıldı. Analizi yapılan tüm videoların bilgi içeriklerine göre 9 puan üzerinden yararlılık skorları belirlendi: 0-2 puan aralığındakiler yetersiz (kod 0), 3-5 puan aralığındakiler orta (kod 1) ve 6-9 puan aralığındakiler mükemmel (kod 2). Videoların süresi, izlenme sayısı, beğeni sayısı, beğenmeme sayısı ve yorum sayısı gibi demografik bilgileri kaydedildi. Tüm videolar yüklenme kaynağına (sağlık uzmanları, sağlık şirketi ve bilgilendirme web sitesi, bireysel kullanıcı) ve video tipine (hasta deneyimi, eğitsel) göre sınıflandırıldı. İstatistiksel analiz için Anova, Kruskal Wallis testi, ki-kare testi ve Pearson-Spearman testi kullanılarak anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Videoların yararlılık skorları ortalaması 0.45 bulundu. Videoların yararlılık skorları ile demografik bilgileri karşılaştırıldığında sadece video süresi ile aralarında anlamlı bir ilişki olduğu bulundu (p=0.002). Yararlılık skoruyla izlenme oranı arasında anlamlı bir ilişki yoktu (p=0.522). Video tipleri ile yararlılık skoru arasında anlamlı bir ilişki vardı ve bu anlamlılık eğitsel videolar lehineydi (p=0.022). Ayrıca etkileşim indeksi ile yükleme kaynağı arasında da anlamlı bir ilişki vardı ve bireysel kullanıcı lehineydi (p=0.008). Sonuç: All-on-4 dental implant sistemi hakkındaki videoların yararlılığı kısıtlı bulunmuştur. Bu tür videoların konunun uzmanları tarafından denetlenmesi gerektiği düşünülmektedir.