ZİRKONYA GÜNCEL JENERASYONLARI: KLİNİK İPUÇLARI - Güliz Aktaş; Diler Deniz (Gazi University, 2023)
Tam seramik restorasyonlar yıllardır diş hekimleri tarafından güvenle tercih edilen restorasyon çeşitlerindendir. Ancak hastaların seans sayısı ve süresinin kısalması ile birlikte artan estetik beklentisi, diş hekimliğinde dijital teknoloji kullanımının önemini artırmıştır. Güncel klinik uygulamalarda dijital diş hekimliğinin kullanımıyla birlikte, monolitik tam seramik restorasyonlara yönelim her geçen gün hızlanmaktadır. Bu talebe karşılık, üretici firmalar da içeriği ve özellikleri geliştirilmiş yeni materyalleri dental markete sunmaktadır. Özellikle yüksek estetik ve aynı zamanda mekanik dayanıklılığa sahip materyaller geliştirilmeye devam etmektedir. Zirkonya restorasyonlar yıllardır yüksek kırılma dayanım ve biyouyumluluk özellikleri nedeniyle tercih edilse de porselen-zirkonya bağlantısının zayıf olması (potansiyel chipping riski) ve nispeten düşük estetik (translusensi ve ışık geçirgenliği) özellikleri nedeniyle geliştirilmeye en açık restorasyon materyallerindendir. Zirkonyanın bu dezavantajlarını ortadan kaldırmak ve avantajlarından faydalanabilmek amacıyla üreticiler, zirkonyanın içyapısında değişiklikler yaparak monolitik kullanıma uygun hale getirmişlerdir. Ancak güncel kullanımda çok çeşitli monolitik zirkonya blokların bulunması, klinisyenin uygun materyal seçiminde zorluklar oluşturmaktadır. Bu derlemenin amacı klinisyenlere rehber olacak şekilde güncel monolitik zirkonya materyalinin sınıflandırmasını yapmaktır.