Sodyum hipoklorit, klorheksidin ve propolis içerikli solüsyonların potasyum titanyum fosfat lazer ile birlikte kullanımlarının candida albicans üzerine etkinliklerinin incelenmesi - Zeynep Sumer; Ihsan Hubbezoglu; Ulku Ozan (Cumhuriyet University, 2011)
Aim: Antimicrobial effects of sodium hypochlorite, chlorhexidine gluconate (CHX) and different concentrations of propolis solutions (PS) were evaluated on Candida albicans in root canals. In the next step, after application of irrigation solutions antimicrobial effect of Potassium Titanium Phosphate (KTP) laser against C. albicans was tested. Material and Methods: Freshly extracted forty-two single rooted human teeth were divided into 6 equal groups; And selected irrigants and application were for Group 1 NaOCl, Group 2 CHX, Group 3 5%PS, Group 4 10%PS, Group 5 20%PS, Group 6 Saline solution (control group). Roots with predetermined lengths were placed in glass bottles. Then, the roots were shaped using ProTaper files by crown down technique. Then the teeth sterilized by ethylene dioxide and contaminated with C. albicans. After then, 2 ml of irrigation solution was used for each teeth. 24h growth were determined by evaluation of turbidity in test tubes. As a final step, KTP laser was applied to root canals and microbial growth were determined. The results were evaluated using Kruskal Wallis, Mann Whitney-U, Chi square and Friedman tests. Results: All tested irrigation solutions (except for control group) were found statistically effective against C. albicans with regard to antimicrobial efficacy (p<0.05). After having done irrigation in the root canals, application of KTP laser with propolis %20, propolis %10 and SF was found statistically effective with regard to antimicrobial efficacy (p<0.05). Conclusion: In root canals, propolis had antimicrobial effect, however results were unsatisfactory. Furthermore, addition of KTP laser energy gave stronger antimicrobial effect. ÖZET Amaç: Kök kanalına uygulanan, sodyum hipoklorit (NaOCl), klorheksidin glukonat (KHG) ve farklı konsantrasyonlarda hazırlanmış propolis solüsyonlarının (PS) Candida albicans üzerine antimikrobiyal etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca Potasyum Titanyum Fosfat lazerin (KTP) irrigasyon solüsyonlarından sonra uygulanmasının C. albicans üzerine antimikrobiyal etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 42 adet yeni çekilmiş tek köklü insan dişi, her biri 7 dişten oluşan alt gruplara ayrıldı. Grup 1 NaOCl, Grup 2 KHG, Grup 3 %5'lik PS, Grup 4 %10'luk PS Grup 5 %20'lik PS, Grup 6 Serum fizyolojik (kontrol grubu). Çalışma boyutları hesaplanan dişler lastik kapaklı cam şişelere yerleştirildi. ProTaper kök kanal aletleri ile crowndown tekniği kullanılarak prepare edildi. Cam şişelerdeki steril dişler aminar air flow'da C. albicans'la kontamine edildi. Her diş için 2 ml irrigasyon solusyonu kullanıldı. 24 saat sonra bulanıklıklarına bakılarak sonuçlar değerlendirildi. Son aşama olarak kök kanallarına KTP lazer uygulandı ve mikrobiyal üreme olup olmadığı belirlendi. Veriler değerlendirilirken Kruskal Wallis testi, Mann Whitney-U testi, Chi square, Friedman testi ve Wilcoxon testi uygulanmıştır. Bulgular: Tüm test edilen irrigasyon solüsyonlarının (kontrol grubu hariç) C. albicans'a karşı antimikotik etkinlik yönünden istatistiksel olarak önemli bulundu (p<0,05). Propolis %20, Propolis %10 ve SF (kontrol gurubu) ile kök kanallarında irrigasyon yapıldıktan sonra KTP lazer uygulaması antimikotik etkinlik yönünden istatistiksel olarak önemli bulundu (p<0,05). Sonuç: Kök kanallarında, propolisin, antimikrobiyal etkisi olmasına rağmen istenilen yeterlilikte bulunamadı. Ayrıca irrigasyon solüsyonlarından sonra, KTP lazer uygulanmasının daha etkili antimikrobiyal etki gösterebileceği belirlendi. Anahtar kelimeler: Propolis, irrigasyon, lazer, mikroorganizma