INFLAMAȚIA CRONICĂ ȘI SCLEROZA PROSTATEI. FACTORI PREDISPOZANȚI AI COMPLICAȚIILOR CHIRURGICALE A PROSTATITEI CRONICE - Артур КОЛЦА; Виталий ГИКАВЫЙ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Prostatita cronică abacteriană categoria III/sindromul cronic dureros pelvin se depistează la 90-95% dintre bolnavi și în dependență de dereglările proceselor proteolitice din sânge și prostată se subîmparte în inflamatoare (categoria IIIA) și neinflamatoare (categoria IIIB). Tratamentul bolnavilor cu prostatită cronică trebuie să fie complex, strict diferențiat și să prevadă în mod obligatoriu acțiunea asupra tuturor verigilor etiologice și metode de tratament al PC. În lucrare s-a determinat eficiența preparatelor entomologice în PCAB și aportul în prevenirea complicațiilor la necesitatea acestei ca- tegorii de pacienți. S-a constatat că administrarea adenoprosinului în asociere cu fizioterapia complexă standard a PCAB categoria IIIA și B (inflamatoare și neinflamatoare) a preparatului entomologic crește semnificativ eficiența tratamentului aplicat, previne sau stopează evoloția consecințelor PCAB.