Ocena wpływu promieniowania ultrafioletowego B na barierę naskórkową - Katarzyna Postrzech; Kalina Welz; Joanna Kopyra; Adam Reich (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Promieniowanie ultrafioletowe (ang. ultraviolet - UV)wywołuje wiele negatywnych skutków na skórę, powodując oparzenia,przyspieszając proces starzenia się skóry oraz przyczyniając się dorozwoju nowotworów skóry. Cel pracy: Ocena wpływu promieniowania UVB na strukturę i funkcjęwarstwy rogowej naskórka. Materiał i metodyka: Do badania włączono 20 ochotników (14 kobieti 6 mężczyzn) w wieku od 18 do 71 lat (mediana wieku: 48 lat). U każdegopacjenta określono fototyp skóry według Fitzpatricka i wykonanodiag nostykę świetlną z wykorzystaniem urządzenia TH-1 Skintest-kit(Cosmedico Medizintechnik GmbH, Trossingen, Niemcy) i lampy PL12(Philips, Eindhoven, Holandia) emitującej światło UVB w zakresie280-320 nm o natężeniu 3,2 mW/cm2. W zależności od fototypu skórypacjenci byli naświetlani dawkami 5-30, 9-50 lub 14-80 mJ/cm2 UVB.Po 24 godzinach od naświetlania określano wartość minimalnej dawkirumieniowej (minimal erythema dose - MED) oraz w obrębie naświetlanychpól oceniano impedancję elektryczną warstwy rogowej naskórka,a także przeznaskórkową utratę wody (transepidermal water loss -TEWL) za pomocą modułu MPA-5 z sondą korneometryczną CM-825i tewametrem TM-300 (Courage + Khazaka Electronic GmbH, Köln,Niemcy). Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniemanalizy wariancji Friedmana oraz testu t Studenta dla zmiennychzależnych. Wyniki: W analizowanej grupie osób wartość MED UVB mieściła sięw przedziale od 9 do 52 mJ/cm2 (mediana 25 mJ/cm2). Wartości impedancjielektrycznej w obrębie skóry eksponowanej na 1 MED UVBwynosiły od 18,8 do 57,5 AU (mediana 34,4 AU) i nie różniły się istotnieod wartości impedancji elektrycznej w obszarze skóry nienaświetlonej(zakres 21,1-57,9 AU, mediana 39,0 AU, p = 0,2). Również TEWLbyła podobna w obszarze skóry eksponowanej na 1 MED UVB (zakres0,9-19,9 g/m2/godz., mediana 6,8 g/m2/godz.) i skóry nienaświetlonej(zakres 1,1-12,2 g/m2/godz., mediana 7,8 g/m2/godz., p = 0,26). Istotnychróżnic nie obserwowano także dla dawek do 1,5 MED UVB. Wnioski: Uzyskane wyniki sugerują, że promieniowanie UVB w dawkachdo 1,5 MED nie uszkadza w sposób bezpośredni warstwy rogowejnaskórka.