Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı'nın Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi - Tarık BAŞAR; Meral YAVAŞLI (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bu araştırma, 2018 Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı'nı öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırma modeli, nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenen on beş Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, programda yaratıcılığa gereken önemin verilmediği, öğretmenlerin programı uygularken teknolojiden çok fazla yararlanmadıkları ve daha çok sonuç odaklı değerlendirme yöntemlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenler, mevcut sınav sistemi, öğrencilerin okuma alışkanlığının olmayışı ve öğrencilerin yazma etkinliklerine yönelik istek ve motivasyonlarının düşük olması gibi nedenlerden dolayı uygulamada sorunlar yaşadıklarını belirtmiştir.