Морфологічні та імуногістохімічні особливості яєчників у жінок з синдромом полікістозних яєчників на тлі запальних захворювань органів малого тазу - N. V. Cossey; T. D. Zadorozhna; G. V. Vetoh (Bukovynian State Medical University, 2016)
Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) є найчастішою ендокринопатією у жінок репродуктивного віку. Ми вивчали морфологічні та імуногістохімічні особливості структури яєчників у пацієнток з нормальною масою тіла при СПКЯ  на тлі запальних процесів геніталій. Проведені дослідження показали, що запальні захворювання геніталій можуть відігравати важливу роль у  формуванні проявів СПКЯ  у жінок з нормальною масою тіла. За наявності запального процесу у пацієнток з СПКЯ відбувається лімфо- та плазмоцитарна інфільтрація в стромі яєчників, особливо в корі, на що вказує позитивна експресія в них маркеру плазмоцитів CD-138, а також стаз із розширенням дрібних судин, що призводить до порушення мікроциркуляції в яєчниках, склеротичних змін та фіброзу. Крім того, при поєднанні СПКЯ та запалення в корковому шарі яєчників, у тому числі, в епітелії фолікулів та стромі істотно порушується експресія рецепторів естрогенів і прогестерону, а також проліферативного маркеру Kі-67. Таким чином можна вважати, що зазначені порушення в утворенні  комплексів гормон-рецептор в клітинах фолікулу і стромі яєчника є однією зі складових причин порушення процесів фолікулогенезу та продукції гормонів при СПКЯ як причини безпліддя, а також порушення регуляції системи гіпоталамус - яєчники. З огляду на це, важливим завданням можна вважати своєчасне виявлення запальних процесів у жінок з СПКЯ, особливо за умови відсутності ожиріння, і своєчасне проведення протизапальної терапії, яка спрямована на профілактику розвитку проявів СПКЯ і нормалізацію функції яєчників.