ДІАГНОСТИЧНА ЦІННІСТЬ IL-2, IL-6, IL-8, TNFα ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ СЕПСИСА ТА ЙОГО УСКЛАДНЕНЬ У ДІТЕЙ - I. M. Yachnyk (Bukovynian State Medical University, 2016)
Медіатори запалення накопичуються в організмі зразу після контакту з інфектом. Це обумовлює інтерес до них як біомаркерів септичного стану дитини. Діагностична цінність IL-2, IL-6, IL-8, TNFα досліджувалася у 48 пацієнтів: у 23 випадках був встановлений діагноз сепсис відповідно до Міжнародних критеріїв для дітей, у 25 випадках - синдром системної запальної відповіді (ССЗВ). До останньої групи були включені діти хірургічного профілю, обстежені протягом раннього післяопераційного періоду - 3-5 діб після планових хірургічних втручань без інфекційних ускладнень. Середній вік дітей, яким було встановлено діагноз сепсису, складав 28,1±0,2 міс. і мало чим відрізнявся від дітей, які мали ознаки ССЗВ, що склав 26±0,3 міс. Серед обстежених хворих з групи сепсису та ССЗВ  дітей до року була переважна більшість - 114 (78%), від 2 до 5 років -14 (9,5%), від 6 до 12 років - 11 (7,5%) та від 13 до 18 років -8 (5,4%). Хлопчиків було більше - 92 (63%), ніж дівчаток - 54 (36,9%) відповідно. Діти з ретроспективної групи складали вік 26,5±0,4 міс.  Група дітей до року мала преважну більшість - 30 (75%), від 2 до 5 років - 5 (12,5%), від 6 до 12 років - 3 (7,5%) та від 13 до 18 років - 2 (5%). Як і в інших групах хлопчиків було більше - 25 (62,5%), ніж дівчаток - 15 (37,5%), відповідно.  Середній строк від початку захворювання до госпіталізації до ВРІТ складав 5,7±0,5 діб. Більшість хворих була переведена з інших стаціонарів (ЦРЛ, міські та обласні лікарні) - 90 (61,6%), що було зумовлено тяжкістю стану та хірургічним профілем патології. З дому поступило 8 (5,4%) дітей, решта - з інших відділень лікарні - 48 (32,8%). За результатами дослідження встановлено: 1. Порівняно з ССЗВ переважно збільшується концентрація IL-2 та IL-8, тоді як IL-6 - лише незначно, а TNFα - навіть зменшується. 2. Зростання IL-2, IL-8 та IL-6 є чутливими ознаками для сепсису. У порядку збільшення чутливості їх можна розташувати наступним чином: IL-6 < IL-8 < IL-2. Проте специфічність їх є незадовільною, коливається в межах 6,2-20,8%, у порядку зростання маркери розташовуються так: IL-2 < IL-8 < IL-6. 3. Нами зазначено відносний рівень норми з метою диференційної діагностики сепсису: для IL-2 рівень становить 105,2 пг/мл, IL-6 - 23 пг/мл, IL-8 - 183,7 пг/мл супроводжується збільшенням специфічності показників до 75%, 58,3%, 83,3% з одночасним зменшенням чутливості -відповідно до 25%, 41,6%, 16,6%.