Innowacyjność edukacji medialnej (nowych technologii) w podnoszeniu jakości kształcenia - Sandra Reterska-Tkaczyk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2022)
Głównym celem artykułu jest zwrócenie uwagi na współczesnych nauczycieli, którzy mogą czerpać jak najwięcej korzyści z najnowszych osiągnięć techniki i z powodzeniem wykorzystywać je do efektywnego nauczania. W nauczaniu początkowym ważne jest bowiem tworzenie spójnego i bogatego programu nauczania. Edukacja medialna sprzyja skuteczniejszej preorientacji zawodowej dzieci; rozbudzaniu ich zainteresowań zawodowych - co jest ważne z punktu widzenia obszaru problemowego subdyscypliny pedagogicznej pedagogiki pracy; jakim jest kształcenie i wychowanie przedzawodowe.