Architektoniczna przestrzeń edukacyjna w wymiarze nowych technologii informacyjno-komunikacyjnych - Wojciech Walat (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2017)
Współcześnie na każdym kroku usłyszeć można opinię, że żyjemy w społeczeństwie informacyjnym. Z tego względu można założyć, że architektoniczna przestrzeń edukacyjna szkoły powinna być na nowo zdefiniowana. Wynika to z odmienności i społecznego znaczenia zjawisk pojawiających się w ramach przemian cywilizacyjnych społeczeństwa informacyjnego. Analiza tych zjawisk prowadzi do sformułowania wniosków wskazujących na dysfunkcjonalność obecnych rozwiązań edukacyjnych. Z tego powodu koniecznością staje się potrzeba zerwania z dotychczasową praktyką architektury szkolnej ograniczającej się tylko do tworzenia przyjaznej edukacji przestrzeni fizycznej.