تولید و مشخصه یابی کود مایع از لجن بیولوژیک فاضلاب شهری - مریم نامداری; محمد رضا اتابکی (Mashhad University of Medical Sciences, 2023)
چکیدهزمینه و هدف: امروزه روش‌های دفع لجن فاضلاب شامل خشک شدن، سوزاندن و استفاده در زمین است، اما هر یک از این روش‌ها آسیب‌پذیری خود را دارد. مدیریت لجن فاضلاب نه تنها به دلیل مقادیر بالای تولید بلکه به خاطر غلظت بالای فلزات سنگین و عوامل بیماری‌زا در آن دشوار است. تحقیقات نشان داده تبدیل لجن فاضلاب به کودهای آلی از جمله کود مایع آلی به خاطر مزیت‌های فراوانی که دارد از جمله میزان فلزات سنگین کمتر، قابلیت استفاده آسان همراه با سیستم آبیاری، قابلیت جذب سریع‌تر به‌وسیله‌ی گیاهان و افزایش بازدهی رشد آن‌ها و غیره بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگی‌های لجن بیولوژیک فاضلاب و کود مایع آلی حاصل از آن می‌باشد.مواد و روش‌ها: در این تحقیق لجن بیولوژیک با استفاده از محلول سود 25/0 مولار طی سه مرحله استخراج به کود مایع تبدیل شد. مشخصه یابی لجن و کود مایع تولیدی با انجام آزمایش‌های تعیین غلظت فلزات سنگین (روی، سرب، کادمیوم، کروم، نیکل، آهن و مس)، درصد نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم محلول، غلظت سدیم کل، میزان هدایت الکتریکی و pH انجام شد.یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد میزان نیتروژن کل، پتاسیم محلول، غلظت فلزات سنگین با افزایش مراحل استخراج کود مایع آلی از لجن کاهش یافت. درصورتی‌که میزان فسفر قابل‌جذب، میزان سدیم کل، هدایت الکتریکی و pH افزایش یافت.نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست آمده نشان داد که کود مایع حاصل از لجن فاضلاب به دلیل ویژگی‌های که دارد می‌تواند به عنوان اصلاح کننده خاک در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.نوع مقاله: پژوهشی