SANTRAL GIANT CELL GRANULOMA: BİR OLGU RAPORU - Muzaffer Babadağ; Meltem Şahin; Hakan Alpay Karasu; Lokman Onur Uyanık (Ankara University, 2006)
Santral giant cell granüloma, çenelerdegörülen ve genellikle bilinmeyen bir etkenle aktiveolan, neoplastik olmayan bir kemik hastalığıdır.Genellikle, 30 yaş veya altı hastalarda, ağrısız şişlik ve fasiyal asimetri ile kendini gösterir. S›kl›kla mandibulan›n anterioru ile 1. molar diş aras› bölgede görülür. 50 yaş›ndaki kad›n hasta, sol alt çenesinde, uzun süreden beri varolan şişlik şikayeti nedeniyle Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji kliniğine başvurmuştur. Hastan›n yap›lan klinik muayenesi sonucu, total dişsiz alt çene anterior bölgeden sol molar bölgeye kadar uzanan ve ekstraoral olarak palpe edilen bir şişlik tespit edilmiştir. Radyolojik muayenede ise, mandibulada anterior bölgeden başlay›p 1. molar diş bölgesi ve mandibula alt kenar›na kadar uzanan, radyoopak s›n›rla çevrili geniş bir radyolusent lezyon tespit edilmiştir. Yap›lan biyopsi sonras›nda, patoloji sonucu, santral giant cell granüloma olarak bildirilmiştir.