Вітряна віспа і стрептококова інфекція: клінічний приклад поєднаного перебігу вітряної віспи і скарлатини - O.V. Usachova; E.A. Silina; T.M. Pakholchuk; O.V. Konakova; O.A. Dralova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Вітряна віспа на сьогодні є важливою медико-соціальною проблемою через можливий розвиток ускладнень, зумовлених як прямою дією вірусу, так і приєднанням вторинної бактеріальної інфекції. Ускладнені бактеріальною інфекцією форми вітряної віспи в Запорізькій області реєструвалися у 56 (16,0%) пролікованих хворих. Серед ускладнень частіше зустрічалися: піодермія - у 24 (42,8%) дітей, пневмонія - у 13 (23,2%), лімфаденіт - у 5 (8,9%), гострий тонзиліт - у 4 (7,1%), середній гнійний отит - у 3 (5,4%), слизово-гнійний кон'юнктивіт, блефарит - у 3 (5,4%), флегмона - у 2 (3,6%). У 2 (3,6%) дітей зафіксовано поєднання вітряної та скарлатини. Мета - навести рідкісний клінічний випадок перебігу в дитини суперінфекції - вітряної віспи зі скарлатиною. Клінічний випадок. Проведено клініко0лабораторне спостереження за дитиною 11 років, яка отримувала лікування з приводу нетипового перебігу вітряної віспи протягом 20 діб стаціонарного етапу. Описаний клінічний випадок нетипового перебігу вітряної віспи в дитини розцінено як суперінфекцію з агресивною бактеріальною флорою. Це вказує на можливість розвитку генералізованої форми стрептококової інфекції (скарлатини) як суперінфекції при вітряній віспі, на необхідність своєчасної діагностики вітряної віспи та насторожі лікарів щодо приєднання вторинної бактеріальної інфекції в такому випадку, а також на доцільність вакцинації кожної дитини проти вітряної віспи. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини.