مقایسه‌ی ادراک دیداری - فضایی حافظه کاری در بین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص و دانش آموزان عادی - ملاحت سیدشربتی; حیدرعلی زارعی; داود حسینی نسب (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
زمینه و هدف توانایی دیداری ـ فضایی فرایندی پیچیده و شامل بخش‌های متعدد در ارتباط با یکدیگر است که با رشد حافظه کاری توسعه می‌یابد. این فرایندها توسط دانش‌آموزان دچار اختلال یادگیری به‌گونه‌ای متفاوت از دانش‌آموزان عادی انجام می‌شود. تفاوت در توانایی دیداری ـ فضایی با پیشرفت ضعیف در توانایی تحصیلی همراه است. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه‌ای ادراک دیداری ـ فضایی حافظه کاری بین دانش‌آموزان عادی و دانش‌آموزان دچار اختلال یادگیری خاص اجرا شد.مواد و روش‌ها روش پژوهش عِلّی ـ مقایسه‌ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه دانش‌آموزان دختر و پسر مقطع دبستان سنین 12-10 سال با اختلال ریاضی، نارساخوان و عادی شهرستان خوی بود. نمونه پژوهش حاضر شامل تعداد نود نفر دانش‌آموز مقطع ابتدایی بود که سی نفر دچار اختلال ریاضی، سی نفر نارساخوان و سی نفر دیگر عادی بودند. دانش‌آموزان دچار اختلال یادگیری از طریق نمونه‌گیری در دسترس و دانش‌آموزان عادی با استفاده از روش تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. به‌ منظور تشخیص و ارزیابی اختلال ریاضی آزمون کیمت و برای تشخیص نارساخوانی چک‌لیست نشانگان اجرا ‌شد. به ‌منظور اندازه‌گیری حافظه کاری ادراک دیداری ـ فضایی نیز از نرم‌افزار کرسی بلاک استفاده شد. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون آماری تحلیل واریانس یک‌سویه استفاده شد.یافته‌ها  نتایج نشان داد تفاوت بین دانش‌آموزان عادی، نارساخوان و اختلال ریاضی در توانایی دیداری ـ فضایی معنا‌دار است (10/11=F) و ( P<0/001)، اما بین دانش‌آموزان اختلال ریاضی و نارساخوان در ادراک دیداری ـ فضایی حافظه کاری تفاوتی مشاهده نشد (0/34>P).نتیجه‌گیری دانش‌آموزان دچار اختلال ریاضی و نارساخوان در ادراک دیداری ـ فضایی حافظه کاری، عملکرد ضعیفی نسبت به دانش‌آموزان عادی داشتند.