STRUKTURA IZOLOVANIH FAKTORA PRECIZNOSTI KOD ODBOJKAŠA - Aleksandra Vujmilović; Tamara Karalić; Nenad Marelić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2012)
Predmet ovog istraživanja jeste preciznost kao faktor uspješnosti kod odbojkaša. Problem se odnosi na realizaciju pomenute motoričke sposobnosti putem jasno definisanih i metrijski validnih testova karakterističnih za prostor tehničko - taktičke strukture odbojke. Cilj u istraživanju je da se utvrdi faktorska struktura antrpomotoričke sposobnosti preciznosti za odbojkaše. Zadatak je utvrditi stepen korelacije motoričkih zadataka sa glavnim komponentama definisanim kao potencijalni faktori istraživanog prostora. Uzorak ispitanika činilo je ukupno 40 odbojkaša članova odbojkaških klubova iz Niša (SRB), starosti od 14 do 16 godina. Korišteno je 11 motoričkih testova za procjenu sljedećih potencijalnih faktora: preciznost pogađanja ciljeva u horizontalnoj ravni, preciznost pogađanja ciljeva u vertikalnoj ravni, koordinacija tijela na odbojkaškom terenu, preciznost tehnike smečiranja i nervno mišićna reakcija.Utvrđeno je da postoje određene manifestne dimenzije unutar posmatranog prostora definisanog kao prostor preciznosti. Zatim, da u strukturi ovog prostora kod odbojkaša, djeluju faktori preciznosti pogađanja ciljeva prstima i "čekićem" u horizontalnoj i vertikalnoj ravni, također je potvrđeno da djeluju i faktor koordinacije u prostoru odbojkaškog terena i faktor brzine nervno-mišićnog reagovanja. Generalno je zaključeno da u strukturi tehničko-taktičkih elemenata djeluju posebni tipovi preciznosti odbojkaša koji se mogu definisati kao faktori preciznosti u tehnici dodavanja lopte prstima, tehnici dodavanja "čekićem" i tehnici smečiranja.