تأثیر عصاره بابونه بر کیفیت خواب سالمندان - مهرداد عبداله زاده; سید علی ناجی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: سالمندان اغلب برای دست‌یابی به یک خواب راحت با مشکلاتی مواجه‌اند. بابونه به دلیل دارا بودن خواص آرام‌بخشی، ممکن است در بهبود بخشیدن به کیفیت خواب سالمندان مؤثر باشد. هدف: تعیین تأثیر عصاره گیاه ‌‌بابونه بر کیفیت خواب سالمندان ساکن ‌‌در خانه‌‌‌های سالمندان منتخب شهر اصفهان. روش: پژوهش حاضر یک کار‌‌آزمایی بالینی ‌‌با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون است. نمونه مطالعه 77 نفر از سالمندان ساکن در خانه‌‌های سالمندان منتخب شهر اصفهان بود. شرکت‌‌کنندگان به روش نمونه‌‌گیری آسان و مستمر انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه‌‌های مداخله و کنترل تقسیم گردیدند. گروه مداخله روزانه 2 بار پس از ناهار و پس از شام عصاره خوراکی گیاه بابونه به میزان 400 میلی‌‌گرم به صورت کپسول و به مدت 4 هفته دریافت کردند. کیفیت خواب هر 2 گروه با استفاده از پرسشنامه استاندارد کیفیت خوابThe Pittsburgh Sleep Quality Index  قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. تحلیل داده‌‌ها با استفاده از نسخه 17 نرم‌افزار SPSS و با استفاده از آزمون‌‌های تی‌‌زوج و تی‌‌مستقل انجام‌‌گرفت. یافته‌‌ها: سن شرکت‌کنندگان در پژوهش 6/10±3/74 سال بود. 2/53 درصد از شرکت‌‌کنندگان زن بودند. میانگین نمره کیفیت ‌‌خواب گروه‌‌ شاهد قبل از مداخله 3/4±1/8 و بعد از مداخله 0/4±2/8 بود (05/0p>). میانگین نمره کیفیت خواب گروه‌‌ مداخله قبل از مداخله برابر با 3/4±8/8 و بعد از مداخله برابر با 7/3±0/5 بود (001/‌‌0>P). نتیجه‌‌گیری: مصرف خوراکی عصاره گیاه بابونه خواص آرامبخشی در خواب سالمندان دارد و می‌‌تواند در بهبود بخشیدن به کیفیت خواب آنان مؤثر باشد.