Erkeklerin Doğumda Eş Desteğine Yönelik Düşünceleri Üzerine Spiritüel İyi Oluşun Etkisi - Ayça Şolt; Nurdilan Şener Çetin (Sakarya University, 2023)
Amaç: Bu araştırma erkeklerin doğumda eş desteğine yönelik düşünceleri üzerine spiritüel iyi oluşun etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma 01.03.2022-05.04.2022 tarihleri arasında sosyal medya gruplarında yer alan erkeklerle gerçekleştirilen çevrimiçi bir anket çalışmasıdır. Araştırmanın türü tanımlayıcı, kesitseldir. Araştırmanın evreni bilinmeyen örneklem büyüklüğü formulu kullanılarak Raosoft Sample Size Calculation programı ile araştırmada minimum 267 erkek olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Spritüel İyi Oluş Ölçeği kullanarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan erkeklerin yaş ortalaması 24.11+5.11 (min=19, Max=56) olarak bulunmuştur. Araştırmada erkeklerin %61.25'inin evli olduğu, evlilerin ortalama evlilik süresinin 7.35+6.25 yıl olduğu bulunmuştur. Araştırmada evli erkeklerin %50.5'inin bekar erkeklerin ise %60.2'sinin doğuma ilişkin bilgi almadığı görülmüştür. Evli erkeklerin %82.9'u ve bekar erkeklerin %91.6'sı eşinin normal doğumu tercih etmesini istediğini belirtmiştir. Araştırmada bekâr erkeklerin, daha önceden doğuma yönelik bilgi alanların ve doğumda eşinin yanında olmak isteyenlerin Spritüel İyi Oluş Ölçeği puanları istatistiksel olarak önemli farklılık gösterecek şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada erkeklerin spritüel iyi oluş düzeyleri yüksek olanların doğum esnasında eşinin yanında daha fazla olmak istedikleri görülmüştür. Bu doğrultuda doğumda eş desteğini arttırmak için erkeklerin spritüel olarak desteklenerek spiritüel iyi oluşlarının arttırılması önerilmektedir.