Zastosowanie leków biologicznych w nietypowych postaciach łuszczycy - opis przypadków - Michał Rogowski-Tylman; Aleksandra Lesiak; Anna Sysa-Jędrzejowska; Anna Brucka-Stemkowska; Dorota Sobolewska; Joanna Narbutt (Termedia Publishing House, 2011)
Wprowadzenie: Łuszczyca jest ciężką, przewlekłą chorobą, w przebieguktórej występują liczne zaburzenia immunologiczne. Wprowadzeniedo lecznictwa dermatologicznego terapii biologicznej stało się przełomemze względu na jej bardzo dużą skuteczność i bezpieczeństwow opornych na leczenie przypadkach łuszczycy zwyczajnej oraz łuszczycowegozapalenia stawów. Często jednak nietypowe postacie łuszczycy,takie jak: uogólniona łuszczyca krostkowa, łuszczyca odwrócona,łuszczyca skóry owłosionej głowy, łuszczyca ograniczona do rąki stóp, sprawiają istotne problemy terapeutyczne. Mimo braku rejestracjileków biologicznych do leczenia powyższych odmian łuszczycy,w piśmiennictwie spotyka się opisy zastosowania tych preparatóww nietypowych postaciach psoriasis. Cel pracy: Przedstawienie 3 przypadków klinicznych zastosowanialeków biologicznych we wskazaniach pozarejestracyjnych - w nietypowychpostaciach łuszczycy. Opis przypadków: Przypadek 1. dotyczy 24-letniej kobiety z łuszczycąograniczoną do dłoni i stóp opornej na leczenie etanerceptem, adalimumabemi ustekinumambem, przypadek 2. - 54-letniej kobietyz uogólnioną łuszczycą krostkową leczonej skutecznie infliksymabemoraz przypadek 3. - 27-letniego mężczyzny z oporną na leczenie łuszczycązwyczajną o nietypowej lokalizacji, u którego poprawę klinicznąuzyskano po zastosowaniu adalimumabu. Wnioski: Przedstawione przypadki oraz dane z piśmiennictwa wskazują,że leki biologiczne mogą być stosowane alternatywnie w terapiinietypowych postaci łuszczycy.