Nowa rzeczywistość zakładu pracy i środowiska pracy w Polsce - jej plusy i minusy - Zygmunt Wiatrowski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
W szeroko rozumianym środowisku pracy istotną kategorię pojęciową stanowi "zakład pracy". Dlatego też w niniejszym artykule to właśnie tej podstawowej strukturze gospodarczej poświęcono (oczywiście w sposób wybiórczy) analizy i rozważania. Strukturę treściową opracowania autorskiego wyznacza ją następujące problemy: okres aktywności zawodowej w wersji współczesnej, współczesna organizacja i rola zakładu pracy, rzeczywiste problemy humanizacji pracy, problemy efektywności i jakości działania zespołów pracowniczych we współczesnych strukturach gospodarczych. W prezentowanym opracowaniu zaakcentowano realne i wartościujące spojrzenia na rozwój i stan nowej polskiej rzeczywistości - od ostatniej dekady XX wieku po dzień dzisiejszy; głównie z pozycji pedagogiki pracy i innych nauk o pracy.