Niepełnosprawność i praca. Dyskursywne konstrukcje wykluczeń i akty niezgody - Agnieszka Woynarowska (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2023)
W niniejszym artykule autorka szkicuje problematykę wykluczeń osób z niepełnosprawnościami z obszaru zatrudnienia oraz objaśnia przyczyny trudnej do przezwyciężenia dyskryminacji na otwartym rynku pracy, która dotyka tę społeczną grupę. Omawiana problematyka ukazana jest w nawiązaniu to teorii studiów o niepełnosprawności oraz społeczno-kulturowego modelu niepełnosprawności postrzegającego niepełnosprawność jako wytwór dominującego dyskursu. Prezentując problem marginalizacji osób z niepełnosprawnościami na rynku pracy, autorka sięga do korzeni wszelkich ekskluzji powstałych w dobie wczesnego kapitalizmu przemysłowego, który stworzył, a następnie wykluczył "nieproduktywne ciało" z obszaru zatrudnienia, następnie nawiązując do koncepcji ekonomicznego modelu niepełnosprawności omawia  obszary ekonomicznej opresji, utrwalane dyskursywnie praktyki wykluczające oraz ukazuje działania próbujące przeciwstawić się narzuconemu porządkowi poprzez żmudne "żłobienie nowych linii ujścia" walczące z despotą kapitalistycznego rynku pracy.